štvrtok 28. marca 2013

Gnocchi s paradajkovou omáčkou a cuketou

Dnes som sa rozhodol pripraviť domáce gnocchi s paradajkovou omáčkou a cuketou .

Gnocchi pochádzajú z Talianska sú podobné naším haluškám .
Niekde som čítal o tom , ako ich pripravovali už starí Rimania . No pravda je taká , že by ich pripravili ťažko , nakoľko zemiaky priniesol až Krištof  Kolumbus v 15 storočí :-D 
Dajú sa pripraviť aj na sladký aj slaný spôsob .
Ak idete robiť len slaný spôsob je vhodné do cesta pridať 50g nastrúhaného parmezánu .


Najskôr si pripravíme gnocchi 

Recept na cca 4 porcie

Potrebujeme :
- 1 kg v šupke uvarených zemiakov ( najlepšie múčne zemiaky varný typ C )
- 400 g hladkej múky 
- 1 vajce  
- lyžička soli 

 Zemiaky prepasírujeme , alebo nastrúhame na najmenšom strúhadle . Všetko spolu premiešame a vypracujeme hladké vláčne cesto .
 Keď máme cesto hotové , vytvarujeme ho na cca 1 cm  hrubé " šúľance " .
 Všetko dobre pomúčime a začneme krájať na kúsky . Ja mám na to takýto grif . :-D


 Takto to vyzerá nakrájané .
 Potom jednotlivé kúsky tvarujeme pomocou vidličky a to nasledovne - vidličku jemne pritlačíme o daný kúsok cesta a potiahneme na druhú stranu dosky . Cesto sa nám stočí a v strede zostane dierka po vidličke .
 Takto by to malo vyzerať .
Ale keď sa Vám nechce hrať s vidličkou ,tak  môžete použiť len nakrájané kúsky . Takto pripravené gnocchi  uvaríme v osolenej vode . Gnocchi varíme cca 5 minút . Hotové vyplávajú na hladinu vody .
Ja som jednu polovicu  spravil s omáčkou a druhú polovicu som dal do mrazničky . Je to pracný recept a vždy poteší mať v mrazničke niečo takmer hotové :-)

Paradajková omáčka s cuketou 

Recept pre dve osoby 

Potrebujeme :
- paradajkový pretlak 200 g 
-1 cibuľa
- l lyžica masla , alebo olivového oleja 
-1 cuketa 
-2 lyžičky cukru 
-1 lyžička soli 
-1 lyžička  mletej sladkej červenej papriky 
- syr parmezám ja som použil pecorino - syr podobný parmezánu vyrábaný z ovčieho mlieka 

Postup :

Na masle , alebo oleji usmažíme na jemno nakrájanú cibuľu . Pridáme na kocky nakrájanú cuketu všetko podusíme do mäkka . Pridáme pretlak a ostatné prísady okrem syra .
Dochutíme, pridáme uvarené gnocchi. Všetko premiešame a podávame posypané hoblinami zo syra .


Dobrú chuť 

1 komentár: