piatok 22. marca 2013

RYŽA robená v rúre ...

Rozhodol som sa , že ukážem ako pripravujem ryžu ja. Je mnoho spôsobov prípravy  a každý má ten svoj vyskúšaný . Ja pripravujem ryžu v rúre . Je to veľmi jednoduché a človek sa nemusí báť , že mu ryža prihorí , alebo rozvarí .
Základom je mať hrniec aj s pokrievkou vhodný do rúry . Môže to byť hrniec sklenený , hlinený , kovový .
Ja používam tento liatinový hrniec .
Potrebujeme  :
- ryža guľatá
- lyžica  masla
- voda 
- soľ , alebo vegeta - optimálne bez glutamanu :-)

Postup :

   V hrnci roztopíme maslo . Pridáme suchú ryžu ( ja ju nepremývam ) a osmažíme cca 5 minút . Pridáme vodu . Pri tomto spôsobe prípravy používam pravidlo, koľko dám ryže ,toľko dám vody ...príklad : dve šálky suchej ryže zalejem dvomi šálkami vody. Pri väčšom množstve ryže ( nad 0,5 kg ) je lepšie dať cca o 1dcl vody viac . Ochutíme soľou , vegetou a prikryjeme pokrievkou . Ryžu vložíme do predhriatej  rúry  na 170 stupňov a " pečieme " 30 minút 
Približne po 20 minútach ryžu otvoríme premiešame a " pečieme "
zvyšných 10 min .

Po vyložení z rúry ryžu opätovne premiešame a môžeme podávať .

Ryža nie je rozvarená ani pripálená ... :-D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára